Berg en Dal
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Inge
04 November 2008 | Suriname, Paramaribo
Van de week heb ik heerlijk van mijn weekje vakantie genoten en ik kan niet zeggen dat ik nu heel erg veel nuttigs gedaan heb. Hoewel... ik ben toch ook wel een aantal dagen heel druk met mijn huiswerk bezig geweest want helaas gaat dat gewoon door. Dat is toch wel een minpuntje vind ik hoor want dan voelt het nog steeds niet helemaal aan als vakantie. Maar ach wat heb ik verder te klagen.
Donderdagavond hadden we het afscheidsfeestje van Djura en Hester. Voor hen zat de tijd in Suri er weer op en die volgende dag zouden zij weer terug gaan naar Nederland. Even gezellig bij elkaar gezeten en een hoop lol gehad. Later op de avond kwam Alexandra nog even langs met haar vriend en nog drie vrienden die diezelfde dag waren aangekomen in Suri. Alexandra kon die hele avond alleen nog maar glimlachen en had een grijns van oor tot oor. Echt heel schattig.
Zaterdag ben ik samen met Cynthia naar Berg en Dal geweest. Dat is een resort in het binnenland waar je allerlei activiteiten kunt doen. We moesten om half zeven bij het travelbureau zijn, maar voordat we eindelijk een keer vertrokken was het kwart over zeven. Dit keer was ik op alles voorbereid en had ik mijn dosis reistabletten al naar binnen gewerkt. Ik weet nu niet of het aan de vermoeidheid of aan de tabletten heeft gelegen, maar ik heb heerlijk geslapen en gedommeld en geen greintje last gehad van mogelijke spuugneigingen. Whoehoe!!!
Om bij Berg en Dal te komen moesten we over de bauxietweg. Dat is een weg die alleen maar bestaat uit oranje gekleurd stof en een heleboel hobbels. Alle ramen en deuren moesten dicht, maar alsnog kwam al het stof binnen. Erg benauwd waardoor om de paar minuten achter in de bus de raampjes open moesten zodat het stof weer naar buiten gezogen kon worden. Twee dagen later snoot ik nog bauxiet uit mijn neus!!
Eenmaal aangekomen konden we meteen beginnen. Eerst zijn we gaan kanoeen. We gingen via de suriname rivier naar een kreek in het bosgebied. Het was echt super mooi. Ik zat samen met Cynthia in de kano, want die wilde graag samen. Achteraf gezien was dat maar goed ook want halverwege de terugweg op de suriname rivier toen we wind en stroom tegen hadden wilde Cynthia het opgeven omdat ze niet meer kon. Helaas voor haar was dat geen mogelijkheid met mij in de boot met als resultaat dat we netjes weer terug zijn gekomen op het strand.
Nadat we even af hadden gekoeld in de rivier zijn we gaan eten. Alles was prima verzorgd.
Voordat we konden gaan canapie-en (kabelbaan) moesten we bijna anderhalf uur wachten. Toen we eindelijk werden opgehaald gaf meneer de gids te kennen dat we toch maar even op de andere groep moesten wachten want dan konden die meteen met ons meedoen. Aangezien die mensen op dat moment nog aan het hiken waren, was ik dat dus absoluut niet van plan want dan zou dat betekenen dat ik nog eens een uur moest gaan wachten. Ik heb die meneer dat eens even vriendelijk uitegelegd. Kwam ie aan met het gezeik dat wij in de ochtend te laat waren aangekomen en daardoor zijn hele planning in de war was en ik daarom moest wachten. Ik heb meneer de gids toen nog maar eens uitgelegd hoe ik over zijn verhaal dacht en heb het probleem heerlijk bij hem terug gelegd en duidelijk gemaakt dat het niet mijn probleem was dat ik te laat was aangezien ik de bus niet bestuur. Ik heb hem tien minuten de tijd gegeven om een oplossing te gaan zoeken en zo niet dan had hij er een probleem bij. Mijn strategie heeft duidelijk gewerkt want al na vijf minuten besloot de lieve gids om toch maar met ons de kabelbaan op te gaan.
Dat was echt schitterend. Er waren zo'n 9 kabelbanen die telkens een grotere lengte hadden en steeds hoger waren. Het vond plaats boven in de bossen wat ook heel apart was. 1 kabelbaan ging dwars over de suriname rivier. Echt een super gave beleving. Ik had daar de hele dag wel door kunnen brengen, maar helaas was het na anderhalf uur toch echt gedaan.
Vervolgens zijn we nog even wat gaan eten om daarna aan de laatste activiteit te beginnen. Dat was het hiken. Oftewel een heel mooi en luxe woord voor een ordinaire boswandeling met een grote lange stok haha. Vrijwel niemand uit de groep had nog zin om zich om vier uur in de middag nog even in het zweet te gaan werken met een wandeling van anderhalf uur en bleven hangen in de rivier. Zelf had ik er eigenlijk ook niet veel zin in, maar had ook wel zoiets van ik heb nu eenmaal betaald voor die wandeling en nou zal ik hem ook doen ook! (typisch een nederlander)Achteraf ben ik toch blij dat ik mee ben gegaan. De berg op was iets minder geslaagd maar de rest was erg mooi. Zeker toen we bij het panorama view uitkwamen was het schitterend. We konden vanaf deze berg ( de Blauwberg) uitkijken op Brownsberg.
Verder zijn we op de Blauwberg nog naar het slavendrijvers kerkhof geweest. Daar zijn nog drie graftombes te zien van personen die een hoog aanzien hadden. verder op het kerkhof zie je alleen nog maar paaltjes van de graven. Als je niet beter zou weten zou je, je nooit bedenken dat dit een kerhof is. Toen die kerel zei dat hij daar 's avonds ook vaak loopt, kreeg ik toch wel een beetje de kriebels. Maar goed hij liever dan ik!
Nadat we terug kwamen van de wandeling moesten we al snel alle spullen weer inpakken om terug richting Paramaribo te gaan. Ook de terugweg heb ik weer doorstaan zonder kotsneigingen, maar ook nu heb ik het grootste deel van de tijd in coma gelegen!
Toen we thuis waren ben ik even snel gaan douchen om daarna door te gaan naar Maranda waarmee ik voor die avond had afgesproken. Eerst hebben we nog een tijd bij haar thuis gezeten en zijn daarna naar Millenium geweest. Dat is een discotheek. Ik moet eerlijk zeggen dat het best gezellig was. Tegen half vier heb ik Jimmy maar gebeld die mij weer veilig thuis bracht want ik lag ondertussen half te slapen in de discotheek en mijn gezelligheid was tot het niveau van nul gedaald dus het werd ook wel de hoogste tijd om mijn bed op te zoeken.
uiteindelijk heb ik zo'n vier uur heerlijk kunnen slapen totdat de bovenburen het in hun hoofd haalden om om kwart over acht in de ochtend te gaan timmeren, stelletje idi*ten!!! Ik heb geschreewd, met slippers tegen het plafond aangeslagen maar het leek niet te werken. Uiteindelijk met een zeer zonnig humeurtje (maar niet heus) opgestaan wat de hele dag aanhield.
In de avond kwam Marsica nog even langs waarbij ik mijn frustratie over de bovenburen heb geuit. Zij vond het ook niet kunnnen en zou er wat van gaan zeggen. Ik moet zeggen dat ze de volgende ochtend redelijk rustig waren.
Maandagavond ben ik met Alexandra en haar vriendengroep uit Nederland uit eten geweest en zijn daarna naar Broki toe gegaan om heerlijk aan de Suriname rivier te kunnen zitten.
Het was super gezellig en voordat ik in mijn bed lag was het toch ook alweer half drie!
Ach ja al met al klinkt het allemaal toch wel als vakantie!
Donderdag ga ik voor vier dagen naar de Ralleigh Vallen dus dan ben ik een tijdje niet op de blog. Ik heb er echt super veel zin in. Het lijstje van spullen heb ik al gemaakt en de malariatabletten zijn in the pocket. Nu maar hopen dat de bijwerkingen meevallen....
Nou lieverds jullie horen weer van mij...Ik zal aan jullie denken wanneer ik door de jungle heen sta te zwoegen.
kus en veel liefs van mij
04 November 2008 - 16:19
Janet:
jeetje inge je maakt nogal wat mee,hahaha wel typisch inge...je regeld het allemaal wel zeg maar...als je iets voor elkaar wilt krijgen ,moeten we het jou vragen geloof ik...nou vier dagen de jungle in,en dan naar huis jij....;-)nou meid heel veel plezier in de jungle,en laat je niet grijpen door de slangen vogelspinnen en andere ongein...verga een spannend avontuur voor je nog pleite gaat daaro,en kom gezond en fris weer terug....in het mistige koude nederland hahaha....ach dit weer heeft ook wel iets toch??zeg het er maar bij,anders denk je misschien van,,brrrrr ik blijf nog ff hier...ja dat moeten we niet hebben,wees niet bang halloween is al voorbij...
hey girl see yeeee... -
04 November 2008 - 16:21
Suzie:
heyyy je gaat toch niet menen dat ik de eerste ben he hahaha -
04 November 2008 - 16:21
nee natuurlijk niet whahahhaah -
04 November 2008 - 16:30
Suus:
lol..nee dit bedoelde ik niet verkeerd hoor :),maar toen ik begon te typen was er nog geen reactie. :D
Maarrrr wat lig je daar lui in die kano joh..heb je vakantie ofzo:P Lekker joh en wat is het prachtig daar zeg! Je hebt al zoveel gezien !! Zou er bijna jaloers van worden (als ik dat al niet was). Super mooie plaatjes !! Je vermaakt je de laatste paar dagen prima zo te lezen. Lekker stappen en leuke dingen bezichtigen. Ja soms moet je ook ff actief doen hoor. Heel goed dat je toch bent gaan hiken :) haha en dat je die vent ff op zijn plaats hebt gezet hahaha typisch schreurs he :P ,maar je kreeg het wel voor elkaar!
Meissie ik moet weg,dus veel langer word mijn bericht niet. We gaan naar de oma van peter,want die heeft voor ons gekookt . Lekker makkelijk!
Heeeeeeeelveeeeeeeeeeel plezier met je trip naar de raleigh vallen ! Geniet van je dagen!
kus suus -
04 November 2008 - 17:06
ZUS:
Yoooooooo zie madam es effe lekker decadent in die kano liggen.... Ziet er heerlijk relaxed uit meid! Was je bang om te verzuipen? Wat een huge zwemvest... je kan toch zwemmen?! Of was die rivier net zo wild als die in Turkije waar we samen doodsangsten hebben uitgestaan met dat stelletje incompetente Russen?!
Enneh goed bezig met die gids, geen problemen oplossen die niet van jou zijn, lekker alles terug leggen daar waar het hoort. Hebbie toch nog wat geleerd in die jaren psychiatrie.
Nou meissie maak er een mooi jungle avontuur van vanaf donderdag! Geniet ervan,
LUV YA!! liefs van je zus.
04 November 2008 - 18:19
Vaders:
Nou jij weet natuurlijk wel weer iemand op een voor mij bekende manier duidelijk te maken dat de manier van handelen niet geheel jou manier is. GEWELDIG, lekker duidelijk, grenspaaltjes aangeven en een keuze geven. Daar is volgens mij helemaal niets mis mee. Die foto's zijn helemaal verschrikkelijk, dat jij je tijd op die manier kunt besteden zeg. Allemaal natuur, water, zon, warme temperaturen, activiteiten etc. etc. Jeetje, wat een vervelende dagbesteding zeg. (lijkt wel een zeer decadente vakantie???) Maar alle gekheid op het beroemde stokje: Wat een mooie belevenis in een mooi stuk van Suriname. En dat is nog maar een heeelllllll klein stukje. Ik heb al een idee hoe jou bezoek aan de Raillaigh vallen (??) er uit gaan zien. Ik denk dat ik dan van jaloezie ga knallen hoor. al die mooie flora en fauna, geweldig. Kijk vooral goed uit naar zwermen Ara's, die vliegen daar rond en het schijnt een mooi spectacel te zijn. Ik wens je heel erg veel plezier toe, geniet met volle teugen en kom vooral gezond weer terug. Hele dikke kussen en spreken we elkaar nog op skype voordat je donderdag vertrekt?? -
04 November 2008 - 18:46
Henny:
Veel plezier met je laatste grote avontuur. Als je daar van terug komt zal de koffers wel gpakt gaan worden en je voorbereiden op de terug reis. Inge een goeie reis gewenst en kom gezond weer in Nederland terug. Wat is de tijd toch snel gegaan he. -
04 November 2008 - 19:45
Suus:
Wat zitten er trouwens ontzettend leuke filmpjes bij je bericht. Mooi zeg die natuur en dan die stilte als jullie door het water gaan met die vogels op de achtergrond. Volgensmij was je helemaal ying yang toen :D -
05 November 2008 - 11:31
Hey lieverd,
Voor als je morgen de jungle in gaat en je 's nachts omringd door allerlei eng klinkende geluiden in je hangmatje ligt te bibberen, hier alvast de volledige songtekst, luidkeels zingen daar he?!
Wimoweh, wimoweh...
You go girl!!!!
Kussssssss -
05 November 2008 - 12:09
Janet:
hahaha de nieuwe amy mc donalds -
05 November 2008 - 18:18
Mama:
Hè Inge die zus van jou is helemaal te gek!!! bedenk het maar!!! Terwijl jij zingt maak je er maar een filmpje van, hebben wij later ook nog wat te lachen!!
Alle gekheid op een stokje, ik wens je een super mooie belevenis toe en veel plezier. Kijk toch wel een beetje uit naar zondag avond als jij laat weten dat je weer veilig thuis bent (dat mag als je moeder bent hè !!)
Nou lievie ik spreek je nog voordat je vertrekt, doeiiiiiiii. -
06 November 2008 - 16:56
Janet:
nou inge jeetje bijna met het vliegtuig mee...hard gegaan hoor;-) -
06 November 2008 - 21:33
Sjoerd:
Jow Inge,
gave foto's van de kanotocht. Ziet er alleen wel uit als krokodillenland of niet...? En daar stap jij gewoon in het water, wat ben je toch ook een bikkel!
Heerlijk, die B-verpleegkundige die er nog duidelijk in jou huist. Ik zag het al helemaal voor me...die arme man die zoiets heeft van...Die meiden kunnen wel even wachten.
Dus niet!!! Hahahaha well done Freundin!
Veel plezier nog bij de Raleigh vallen en alvast een goede laatste week met dito afscheid!!
Ciao groeten Sjoerd en Helen -
08 November 2008 - 14:20
Janet:
inge goede reis naar nederland.....;-)
08 November 2008 - 17:16
EVEN TERUGBLIKKEN
Het is nog niet zover, maar toch mag ik even een kleine terugblik geven op de laatste maanden. Het lijkt al weer eeuwen geleden, het vertrek van je naar Suriname. Het emotionele afscheid op Schiphol gevolgd door het eerste telefoontje van jou vanaf het vliegveld. Iedereen in dikke tranen, een gesprek was haast niet mogelijk. De gesprekken op Skype, frustraties alom als de verbinding weer K.... was. Ook boosheid in je stem als je de weg naar het ziekenhuis niet kon vinden, of in de winkel de aardappels niet zag liggen. die eerste stappen in het ziekenhuis, jou werkplek voor ruim 10 weken. spannend, hoe ga je het doen, hoe wordt je geaccepteerd en vooral kun je je draai vinden. Weken wisselden zich af met nieuwe ervaringen en nieuwe collega's. Diepe emotionele ervaringen en vraagstukken wisselden zich af met mooie uitstapjes en leuke avonden. Vaders realiseerde zich voor het eerst in anderhalfjaar dat die leerling verloskundige het stemel leerling aan het afgooien was en dat het nu een aankomend verloskundige aan het worden was. Alle mooie foto's stuurde je per mail over. We hebben ze altijd met plezier bekeken en konden ons op onze manier een beeld vormen van die aankomend verloskundige in Paramaribo. Zo ver weg, maar toch zo dicht bij.
Alle reacties op je stukjes waren voor mij een verhelderend moment. Je hele vriendengroep, kennissen, collega's van je moeder, je zus en je vader hebben trouw je blog gelezen. Over betrokkenheid bij je reis geen klachten. Hartverwarmend is hier het juiste woord voor.
Zo langzamerhand moet het je toch duidelijk zijn geworden, een ieder weet je te waarderen om wie je bent. je gedrevenheid, je liefde voor het vak weten mensen te waarderen. Als vader is dat iets om apetrots op te zijn. Ik weet zeker dat er nog twee mensen op een wolkje in de hemel naar je kijken en ook trots op je zijn.
Nu de voorbereidingen treffen om naar huis te gaan. Geniet van je afscheidsfeestje en neem met een open hart afscheid van de mensen die je in Suriname bij hebben gestaan. Wij zullen op Schiphol vol ongeduld wachten. Tot woensdag lieve schat. -
08 November 2008 - 23:11
Parna:
Hey lieve schat, geniet je lekker van je vrije tijd? Wel lekker hoor dat je er weer bijna bent :D Heb zin om weer bij te kletse. Wens je alvast een fijne en vooral veilige reis terug naar huis.
Dikke kus van mij en tot ZIENS :D -
09 November 2008 - 13:01
Janet:
mijn complimenten voor het verhaal van jullie vader,erg lief en zorgzaam,wees maar trots op jullie pappa;-)hij heeft het erg goed verwoordt. -
10 November 2008 - 02:39
ZUS:
Ik zit momenteel in mijn laatste nachtje nachtdienst en zit hoopvol te wachten op een nieuwe blog. Had per sms vannacht al vernomen van papa en mama dat je weer heelhuids retour bent gekomen uit de jungle. Mooi zo, geen afgestorven ledematen door beten van giftige spinnen/ slangen en aanverwante zaken. Ben wel benieuwd naar de avonturen die je hebt meegemaakt en bijbehorende foto's! Ook benieuwd of je toonvast luidkeels gezongen hebt vanuit je hangmatje.. :-)
Nou lieverd, zal deze nacht nog een aantal maal hierheen klikken om te kijken of je er wat opgezet hebt, zal wel niet, je bent natuurlijk doodop van je avontuur en de lange reis en je zal je mandje wel ingedoken zijn. Aan de andere kant, het is hier nu half 4 dus 't kan tijd-technisch gezien nog wel. Ja in de nachtdienst maak je een hoop berekeningen. Hier alles voor zo ver rustig, stormt haast buiten maar de schatjes liggen te slapen...nog wel. Vanaf kwart over 4 zal het wel weer gaan lopen, net als voorgaande nachten, dan heb ik weer effe wat te doen.
Fijn, fijn, fijn dat je weer bijna zu hause bent, hebje erg gemist en het wordt tijd dat we weer es effe in real life bijkletsen onder het genot van een flinke fles wijn!
Lieverd succes met het inpakken van de laatste spulletjes, hopelijk geef je daar nog effe een knalfeest ter ere van je afscheid en wordt het erg gezellig.
Ik kijk dinsdag ochtend naar je uit op Schiphol, onthoud dat je een zilveren jas in de peiling houdt, that's me!
Tot snel (ja nu kan ik dat zeggen),
LUV YA, dikke kus Dianne. -
10 November 2008 - 08:59
Vaders:
Och, lieve lieve Dianne, je bent door de nachtdienst toch ook helemaal het gevoel voor tijd kwijt. Je lieve zus komt woensdagmorgen op schiphol aan. Spijt me om dit aan je te moeten vertellen, maar je zult toch nog een extra nachtje moeten wachten voordat je je "maatje" kunt ontvangen op Schiphol. Nog effe wachten, effe doorbijten en dan gaan we met z'n allen opgewekt die tante uit Suriname onthalen in een stormachtig, regenachtig thuisland. En Inge, geweldig om te horen wat je belevenissen zijn geweest tijdens de Jungletocht. Ik kon helaas niet met je praten omdat we in de auto zaten en toen we thuis kwamen viel de verbinding weg en waren alle lijnen overbezet. Kijk erg uit naar je komst, maar dat wist je al, en vooral naar de foto en de bijbehorende verhalen uit. Heel veel succes met het inpakken van je bagage, een hele fijne avond toegewenst met een bijbehorend knalfeest natuurlijk. Daarna wel op tijd naar Pengelairport gaan hoor, we kunnen het niet hebben dat je het vliegtuig mist. Veilige en fijne terugreis gewenst en we staan op je te wachten in de aankomsthal. (p.s. ben al met de douane bezig om een VIP behandeling af te dwingen, maar dat lukt nog niet) Wellicht dat ik Wes maar in de strijd ga gooien als tegenprestatie. Kusjes van ons allemaal. -
10 November 2008 - 19:55
Luc:
Hoi Inge,
Gefeliciteerd met je beoordeling. Geweldig!!!
Mooie foto's trouwens.
Geniet nog van je laatste dagen.
Ik los je af als jij terugkomt in Nederland. Ik ga 3 weken naar Nepal, de bergen in en een natuurpark in.
lieve groet
Luc